Back to All Events

Stojan Kerbler - retrospektiva


  • Umetnostna Galerija Maribor (map)

Retrospektivna razstava Stojana Kerblerja (1938), ki jo Umetnostna galerija Maribor prevzema od Moderne galerije v Ljubljani (kustosinja Lara Štrumej) zajema širok razpon Kerblerjevega ustvarjanja: od poznih petdesetih let minulega stoletja do leta 2014. Gre za najobširnejši pregled dela tega izjemnega fotografa.

Posamični cikli si sledijo kronološko: od najzgodnejših, javnosti do zdaj neznanih fotografij domačinov s Ptujske Gore s konca petdesetih let, fotografij iz njegovega študijskega obdobja v Ljubljani (1960–1964), ko so ga pritegovali drobni dogodki v življenju malega človeka, in Portreti s ptujskih ulic, ko so nastali nekateri njegovi prvi antološki portreti otrok. V postavitvi bosta izpostavljena cikla Haložani in Koline, ki predstavljata umetnikov ustvarjalni zenit, razstava pa bo nato prek portretov fotografov in t. i. tovarniških fotografij prešla k zadnjemu pomembnejšemu ciklu Dvorišča, v katerem so Kerblerja pritegnile sledi časa, naplastene na fasadah hiš starodavnega Ptuja.

Stojan Kerbler je bil od 1965 član Fotokluba Maribor in tudi član avantgardne fotografske skupine Mariborski krog (1971 – 1974), ki je s prvo razstavo leta 1971 v Razstavnem salonu Rotovž močno odmevala v slovenskem in tedanjem jugoslovanskem prostoru. Na razstavo v Umetnostni galeriji Maribor bomo zato vključili tudi izbor originalnih srebroželatinskih fotografij, kaširanih na iverno ploščo, ki so večinoma nastale v sedemdesetih letih preteklega stoletja, avtor pa jih je leta 2017 podaril Umetnostni galeriji Maribor.

Fotograf Stojan Kerbler je ena osrednjih osebnosti v polju fotografije na Slovenskem v zadnjih petdesetih letih. Razstava v Moderni galeriji je nastala ob avtorjevi osemdesetletnici.

prenos iz Moderne galerije, kustosinja: Lara Štrumej

prilagoditev za Umetnostno galerijo Maribor, kustosinja: Andreja Borin, višja kustosinja


Earlier Event: September 17
Bojan Radovič - Hibakujumaku (EN)
Later Event: September 17
Bojan Golčar - Posledice