Back to All Events

Siddharth Behl - stroji in prah


  • Stari most Maribor 10 Taborska Ulica Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

Ulično razstavišče - STARI MOST od 17.9 do 5.10.2019.

Hiter razvoj našega sodobnega življenja je privedel do potrebe po novi infrastrukturi.Domovi, v katerih živimo, dobivajo novo določitev sloga. Večnadstropne zgradbe, ki godijo našemu čutu za skladnost, zagotavljajo pogoje za bivanje neprenehoma naraščajočega prebivalstva v tem velemestu.Od kod pa prihajajo surovine za to?Ali pa se ustavimo pri vprašanju, kaj se zgodi z ruševinami starih zgradb, ki so jih podrli v soseski? In najpomembnejše, kdo so ljudje, katerih natančno delo se zliva v čudež ustvarjanja urbanega razvoja.

Tak primer je obrat za recikliranje v Delhiju, Indija, ki ponuja rešitev za vse gradbene odpadke in ruševine iz celotnega mestnega območja. Obrat za reciklažo, postavljen v Burari, severno od Delhija, lahko reciklira preko 5000 ton odpadnega gradbenega materiala dnevno s pomočjo težkih reciklažnih strojev, ki jih upravljajo usposobljeni delavci. Tukaj so v več izmenah na dan na delu možje, ki obvladajo svoje naloge in so verjetno »tisti« odgovorni izvor recikliranja vseh teh gradbenih odpadkov. Različni agregati, ki vsebujejo reciklirane kamne, drobljeno opeko, betonske votlake in tlakovce so med najbolj priljubljenimi recikliranimi proizvodi, ki se po vsem mestu na široko uporabljajo za še več pozidave. Obvladovanje neprekinjene proizvodnje recikliranih odpadkov ne zahteva le posebej usposobljenih delavcev, ampak tudi velike stroje, ki dopolnijo to kombinacijo mesa in jekla.

Delavci v obratu za reciklažo so skoraj vedno razsejani in nevidni v proizvodnem trušču. Pri svojem prizadevnem delu v velemestih, kot je Delhi, pa ostajajo skriti, kot silhuete.

Siddharth je indijski dokumentarni fotograf iz New Delhija v Indiji.V zadnjih sedmih letih je Siddharth obširno fotografiral pomembne dokumentarne projekte o klimatskih spremembah, ženskih vprašanjih, migracijah, otrocih, je pa tudi dokumentiral več katastrof in prizadevanja za odpravo njihovih posledic v Indiji in jugovzhodni Aziji. V zgodnjih letih je Siddharth veliko potoval skozi tisoče vasi po vsej Indiji, razumel in zajel pokrajino, kulturo in probleme, s katerimi se soočajo ljudje. Njegovi opusi o tovarnah, sirotah s ceste in afganistanskih beguncih so bili objavljena doma in v tujini.Leta 2018 je osvojil štipendijo Foundry foto Journalism za udeležbo na delavnici in je bil prejemnik prestižnih nagrad Neel Dongre Award (2016 in 2018), National Foundation for India Media Fellowship (2017) s katero je postavil več samostojnih in skupinskih razstav. Njegova nedavna dela v zvezi z naravnimi nesrečami je v knjigi z naslovom »Podobe katastrof 2018« izdala tudi humanitarna ustanova. S svojim velikim razumevanjem multimedije Siddharth rad podpira svoja dela z ustvarjalnim grafičnim oblikovanjem in snemanjem filmov.

Earlier Event: September 17
Ana Kučan - L’espace infini (EN)
Later Event: September 17
Mouhamad Moustapha - Človeški stik