Back to All Events

Mihael Brunčko – Metastabilni zalivi


Ob fotografijah, ki so na ogled pod imenom Metastabilni zalivi, se sprašujemo: »Je res pokrajina zgolj »landscape«? Land and scape?«

Pokrajine so lahko mnogo in marsikaj več, kot le posnetki krajev, ki so včasih krasili koledarje.

Mihael Brunčko je ovekovečil trenutke igre svetlobe in morskih valov v skalah ter produ tik po sončnem zahodu v enem od najlepših zalivov slovenskega primorja - Mesečevem zalivu v Strunjanu. Avtor je Lunin zaliv prikazal kot brezčasno, skrivnostno pokrajino.

Razstavljeni posnetki so dokaz, da ni potrebno oditi na konec sveta, na »top fotolokacije«, da gledalcu zastane dih…

Zakaj je Brunček opravil zahtevno delo?

Fotografija je zapis svetlobe, ki jo je v somraku komaj kaj. Zvečer sonce zahaja, ugasne, umre. Sonce je vir svetlobe, toplote in življenja. Sončni zahod je konec ciklusa. Somrak je prostorsko - časovna podoba, saj gre za trenutek, ki je obvisel v času in prostoru. In tako delujejo tudi fotografije narejene v zalivu s pomenljivim imenom.

Luna odseva sončevo svetlobo. In tako kot luna spreminja obliko, simbolizira minevajoči čas. Luna metaforično evocira lepoto in svetlobo v neizmerni temi… Iz somraka veje hladna svetloba. Fokusiranje v slabi svetlobi je za fotografa vedno izziv. Avtor je fotografije posnel z uporabo dolgih časov ekspozicije z ND filtrom ter pri zaprti zaslonki objektiva, ki so gibajoče se morske valove, pomešane s toplo svetlobo odhajajočega sonca, spremenili v mlečno meglico. Na fotografijah vidimo kako se je bežeče, med skalami Mesečevega zaliva, prelivala pred prihajajočo temo. Odtod tudi ime metastabilni zalivi. Fotografije imajo surrealističen pridih, ki je daleč stran od tega, kar bi v tistem trenutku ob pogledu na vodo, prinašalko življenja, zaznalo naše oko.

S fotografijo je Brunček ustavil čas.V Metastabilnih zalivih začutimo gluho tišino. Avtor je uspel ujeti nostalgično lepoto zatona in preteklosti. Morda nas zato prevzame melanholija, ko na osupljivih pokrajinah zaide nesmrtno sonce in večer pokriva svoj temni plašč na Strunjan.

Rasta Vrečko, spec.lik.t.

Earlier Event: September 12
Marjan Laznik - Ni vse črno belo