Back to All Events

Program Mišnica 2019


Program Mišnica 2019

Spoznajmo temnico in fotografijo – kreativne mini delavnice

Datum: 31.08.2019, 9.00-14:00
Lokacija: Mišnica, GT22, Glavni trg 22, Maribor
Ste morda doma našli analogni fotoaparat in vas zanima če dela, kako se pravilno rokuje in dela z njim, kje dobiti filme ali koliko je vreden? Vas zanima temnica in delo v njej? Vas zanimajo koraki po fotografiranju (razvijanje filmov, izdelava povečav ali digitalizacija negativov)? Za mlade (od 9 let do 15 let) je pripravljen poseben program mini delavnic, kjer bodo na kreativen in varen način spoznali svetlobo in osnove fotografije (fotogrami, starogrami, kemogrami, cianotipija).
Največ 5 oseb
Mentor: Gregor Salobir
Prijava: misnica@gt22.si
Cena: 0€

3 Dnevna delavnica črno-bele analogne fotografije

Datum: 6.9.-8. 9. 2019
Lokacija: Mišnica, GT22, Glavni trg 22
Razvoj fotografije je s pojavom digitalne fotografije spodrinil analogno fotografijo na stranski tir. Vendar se v zadnjih letih analogna fotografija s svojo pristnostjo vrača in doživlja svoj preporod in tako ostaja živa, kljub popularnosti digitalne fotografije.

Namen delavnice je učiti deležence kako spremeniti pogled na fotografijo, jo razumeti v družbenem kontekstu, jo kritično analizirati in spodbuditi udeležence v kreativno skupinsko delo. Udeležence naučiti osnov fotografije in nadgraditi njihovo predhodno znanje. Predstaviti analogni fotografski proces, od tehničnih osnov, zajema fotografije do izdelave fizičnega »printa«. Udeleženci skozi delavnico pridobijo tako teoretična kot tudi praktična znanja fotografiranja, razvijanja, izdelave printov ter arhiviranja fotografij. Teoretična znanja pridobljena prvega dne se skozi drugi in tretji dan s praktičnim delom poglobijo in utrdijo. S svojim delom sooblikujejo skupno razstavo.
Mentor: Gregor Salobir
Minimalno 3 osebe in največ 8 oseb
Prijave: do 03.09.2019 na misnica@gt22.si
Cena: 50 €, 40 € za dijake študente in samozaposlene v kulturi, 35 € za brezposelne. Člani FK MB 12% na vse delavnice. Cena vključuje: Portfolio mapo, zvezek, pisalo, kosilo, analogni fotoaparat za enkratno uporabo ali izposojo analognega fotoaparata, črno-beli film, kemikalije, fotografski papir, strokovno mentorstvo.

Cianotopilčnost modrine- 2 dnevna delavnica cianotipije
Datum: 14.09.-15.09.2019
Lokacija: Mišnica, GT22, Glavni trg 22
Cianotipija ali modrotisk je alternativni fotografski postopek, kjer fotografija nastane s pomočjo ultravijolične svetlobe (UV žarkov). Moder ton fotografij je značilen rezultat tega postopka.
Tečajniki bodo na svetlobno občutljivo podlago, majice, blago,…. polagali predmete, ki so jih sami izdelali ali izbrali, s katerimi bodo ustvarili izbrano kompozicijo in tako izdelali edinstvene umetnine, voščilnice, kazala,… ki jih bodo po končani delavnici lahko vzeli s seboj. S seboj lahko tečajniki prinesejo lastne predmete (na primer listje, cvetje, čipka, polprosojni predmeti, rentgenske slike)) ali pa izbirajo predmete iz fonda Mišnice. Tekom delavnice tečajniki spoznajo zakaj in kako poteka proces cianotipije, se naučijo osnovne in napredne tehnike modrotiska, toniranje izdelkov in skupaj ustvarijo skupinsko razstavo.
Minimalno 3 osebe in največ 8 oseb
Mentor: Gregor Salobir
Cena: 50 €, 45 € za dijake študente in samozaposlene v kulturi, 38€ za za brezposelne. Cena vključuje: Portfolio mapo, zvezek, pisalo, kosilo, pijača, ves material, strokovno mentorstvo. Člani FK MB 12% na vse delavnice
Prijave do 13.09.2019 na misnica.gt22.si

Fotofonični sprehod – delavnica ulične fotografije s fotofoni
Datum: 28.09.2019 9:00
Lokacija: Mišnica, GT22, Glavni trg 22, Maribor
Mobiteli so že dolgo naši vsakodnevni spremljevalci, tako je tudi pri fotografiranju, saj so v zadnjih letih med drugim tudi zaradi domala revolucionarnih foto izboljšav postali za večino naš edini foto spremljevalec. In zaradi tega smo postali na tem področju vedno bolj kreativni. Ti fotoaparati so namreč zmožni veliko več kot zgolj fotografirati hrano ali izdelati selfi. Za nekatere posameznike so postali del profesionalne opreme. Fotoaparati in mobiteli – v povezavi z različnimi aplikacijami – se povezujejo v enovito orodje, kjer vidimo, da za kakovostni posnetek ni več nujno, da imamo najnovejši in najboljši klasični kompaktni, zrcalnorefleksni ali brezzrcalni fotoaparat.
Udeleženci se na delavnici seznanijo s kreativnimi možnostmi fotografiranja z mobilnimi telefoni, a spoznavajo tudi njihove prednosti in pomanjkljivosti. Udeleženci se po predavanju podajo na sprehod po mariborskih ulicah, kjer nadgradijo pridobljeno teoretično znanje.
Po sprehodu spoznajo možnosti prenosa fotografij iz telefona na računalnik in obratno ter možnosti digitalne obdelave fotografij tako na mobitelu kot na računalniku. Naučijo se načine izbora fotografij za potrebe nadaljnjega snovanja različnih tiskovin, dogodkov, itd. Skratka dobijo vstopnico v svet profesionalne fotografije Pa četudi le s telefoni.
Mentorja: Gregor Salobir in Boštjan Lah
Minimalno 3 osebe in največ 8 oseb
Obvezna oprema: Fotofon, prenosni računalnik z nameščenim programom Adobe LIghtroom ali GIMP.
V primeru slabega vremena se delavnica prestavi na 05.10.2019.
Cena: 15 €, 12 € za dijake študente in za samozaposlene v kulturi, 10 € za brezposelne. Člani FK MB 12% na vse delavnice.
Prijave do 24.09.2019 na misnica@gt22.si

Later Event: September 17
Program GT22 2019