Back to All Events

Inge Morath - retrospektiva


  • Umetnostna galerija Maribor 6 Strossmayerjeva ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

Odprto od torka do nedelje, med 10.00 in 18.00 ure
 Produkcija: Umetnostna galerija Maribor 

Inge Morath – retrospektiva

Razstava del Inge Morath v Umetnostni galeriji Maribor zajema celoten fotografski opus umetnice. Gre za prvo retrospektivno razstavo v Sloveniji ter v takšnem obsegu v širši regiji. Na ogled bo več kot 200 del, ki predstavljajo njene prve fotografske projekte iz zgodnjih petdestih let 20. stoletja v Španiji in Benetkah, obsežno serijo portretov umetnikov, ki jih je spremljala vse življenje, in sega od intenzivnega raziskovanja New Yorka, njenih potovanj vzdolž Donave vse do Romunije, do posnetkov iz Maribora ob koncu njenega življenja.

 

Inge Morath (1923) je bila med prvimi člani Magnuma. Njena mednarodna kariera se odraža v njenem življenju: njena družina prihaja iz Slovenj Gradca, rojena je bila v avstrijskem Gradcu; mladost je preživela v različnih evropskih mestih, konec druge svetovne vojne je doživela v Berlinu; nato je sodelovala z Ernstom Haasom na Dunaju ter s Henrijem Cartier-Bressonom v Parizu; po poroki z Arthurjem Millerjem se je leta 1962 preselila v ZDA. Od tam je kot fotografinja prepotovala vse celine in leta 2002 umrla med fotografskim projektom o avstrijsko-slovenski obmejni regiji.

 

The exhibition of the work of Inge Morath at the Maribor Art Gallery covers her entire photographic oeuvre. This first major retrospective exhibition in Slovenia and broder region will present more than 200 works. Beginning with her first photographic projects in the early 1950s in Spain and Venice, and the large body of artists’ portraits that evolved throughout her life, the exhibition ranges from an intense exploration of her adopted hometown of New York, her travels along the Danube to Romania, and at the end of her life also pictures from Maribor.
Production: Umetnostna galerija Maribor

http://www.ugm.si

Earlier Event: September 15
Nobuyoshi Araki - ARAMAME