Back to All Events

Arne Hodalič - Moja Indija


  • Galerija EPEKA Slovenia 6 Koroška cesta Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

Moja Indija


Pred natanko tridesetimi leti sem se odpravil na svojo prvo pot v Indijo. Bil sem na nekakšnem pomembnem osebnostnem razpotju in življenje pred menoj je bilo skrito v meglici vznemirljivo-zaskrbljujoče negotovosti. Nove odločitve so bile več kot nujne. Življenje mi jih je čudežno prihranilo in vse se je zavrtelo kot namazano, ne da bi se sploh ukvarjal s tem, kaj me zares čaka v prihodnosti …
Na tej prvi poti po Indiji leta 1988 sem še kot ljubiteljski fotograf posnel kar precej fotografij, in ko sem jih po povratku domov pokazal na neki švicarski reviji, se je lastnik in odgovorni urednik vanje dobesedno zaljubil. A ta moja pot ni bila navadno popotovanje po tej čudoviti državi. Bila je res nekaj posebnega, saj sva s prijateljem Bojanom Brecljem kar mesec dni preživela na reki, pa ne na katerikoli reki, svoje prvo popotovanje sem namreč preživel na sveti reki Ganges.
Danes, ko gledam skozi to časovno prizmo spominov, lahko z mirno vestjo rečem, da mi je Indija korenito spremenila in obenem polepšala življenje. Prav zaradi fotografij, posnetih na tej svoji prvi poti, sem povsem nepričakovano postal pravi fotograf, ki so ga številne agencije v Parizu in po svetu kar zasipale z delom. Indija mi je torej pomagala, da sem zadnjih trideset let živel tako zanimivo in polno, kot si nikoli nisem niti predstavljal, da bom … Hvala ti, moja Indija!
Produkcija: Fotoklub Maribor

 

ARNE HODALIČ

Arne Hodalič je reportažni fotograf. Od leta 2006 dela kot urednik fotografije za slovensko izdajo revije National Geographic. Leta 2008 je prejel častni doktorat na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje ter postal predavatelj fotografije in reportažnega novinarstva na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani ter na Visoki šoli za storitve (VIST) v Ljubljani.
V preteklosti je sodeloval pri številnih odpravah in jih tudi vodil. V lesenem kanuju je po reki Sepik (dolžine 1500 km) prečkal Papuo Novo Gvinejo, v majhnem čolnu je od Khartouma do Egipta po Nilu preplul Sudansko puščavo, bil je uradni fotograf francoske in slovenske jamarske odprave v Hunanu (Kitajska) in Tawi Atayru (Oman), fotografiral je tudi gorniško ekspedicijo na Nanga Parbat (8125 m) v Pakistanu, kot fotograf in član ekipe pa je sodeloval na odpravi L'Esprit de Bougainville, s katero je dve leti in pol v jugovzhodni Aziji jadral na džunki oz. kitajski jadrnici.
Njegove fotografije in reportaže so bile objavljene v ameriški in vseh drugih izdajal revije National Geographic po svetu, v revijah Terra Mater, Life (USA), Time, Figaro Magazine, GEO, Paris Match, Marie Claire, VSD, Die Zeit, Cosmopolitan, Stern, Liberation, Grands Reportages, Gala, Airone, Espresso, L’Illustré, Oggi, Sette-Corriere della Sera, Gioa, Nature in številnih drugih.

Spletna stran: http://www.arnehodalic.com/
FB: https://www.facebook.com/arnehodalic/
E-pošta: arne.hodalic@ngm.si