Back to All Events

Zgodba o Reški fotografiji


  • Fotografski muzej Maribor 19 Koroška cesta Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

ZGODBA O REŠKI FOTOGRAFIJI

Hobi oziroma amatersko fotografijo lahko na Reki (HR) spremljamo od ustanovitve prve fotografske sekcije ob koncu 19. stoletja. Vse se je začelo 9. Januarja 1897 leta, ko je bila, na pobudo profesorja fizike Petera Salchera  in Sándora Alexandera Rieglera, ravnatelja madžarske gimnazije na Reki, ustanovljena fotografska sekcija v Klubu naravoslovnih znanosti. To je začetek amaterske fotografije na Reki in do dandanes se ta zgodovinska in časovna spirala ni prenehala razvijati.
Fotoklub Reka je edino fotografsko združenje na Reki, ki konstantno in brez prekinitev organizirano sledi duhu hobi fotografije skozi celotno dvajseto stoletje vse do danes.
V tem času se je Fotoklub Reka s strokovnim delom in jasnim programskim konceptom profiliral v resno institucijo, ki je prerasla hobi nivo in izjemno resno ter kompetentno deluje v vseh aspektih fotografskega ustvarjanja. S svojim javnim delovanjem se je Fotoklub Reka prelevil v referenčni center za fotografsko umetnost tudi na širšem geografskem  področju.
Največja vrednost kluba je, da združuje fotografe različnih fotografskih žanrov. Med fotografskimi  izdelki  ne delamo razlik med profesionalno in hobi ali amatersko fotografijo, temveč, opazujemo fotografijo skozi prizmo dobre oziroma slabe umetnosti. Zagnali smo tudi Festival rečke fotografije PHOTORI in Festival fotografije za mlade Život je ljep (Življenje je lepo).
V naših prostorih deluje Galerija Principij, Sekcija mladih in Sekcija ljubiteljev analogne fotografije. V Galeriji Principij je tudi fotografska knjižnica ter muzejska zbirka fotografske opreme in pribora.  V teku koledarskega leta organiziramo preko štirideset različnih fotografskih aktivnosti kot so razstave, predavanja, delavnice, ....etc. Zaradi naše programske različnosti in umetniške odprtosti je obisk naših programov izjemno velik.  Naši člani so fotografi iz celotne Hrvaške kakor tudi iz Nemčije, Rusije in Amerike.
Za to razstavo smo izbrali 30 fotografiji  izmed nekaj tisočih, ki tvorijo bogat zgodovinski opus arhiva Fotokluba Reka. Fotografije so izbrane po določenem principu; želimo vam predstaviti določen presek časa  oziroma obdobje od tridesetih do osemdesetih let prejšnjega stoletja.

 

Produkcija: Fotoklub Maribor

 

Earlier Event: September 15
Swarat Ghosh - Ujet
Later Event: September 15
Arne Hodalič - Moja Indija