Back to All Events

Gregor Radonjič - Metakrajine/Vzporedne resničnosti


  • Univerzitetna knjižnica Maribor - likovno razstavišče 10 Gospejna ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

Avtor: Gregor Radonjič
Naslov razstave: METAKRAJINE / VZPOREDNE RESNIČNOSTI
Kraj: Likovno razstavišče UKM
Otvoritev: sreda, 12.9.2018 ob 18:00 uri
Produkcija: Fotoklub Maribor

Opis razstave:  
Fotografije v ciklih Metakrajine in Vzporedne resničnosti so rezultat opazovanja pokrajin, sestavljeni v podobe, ki se od fotografiranega motiva bolj ali manj oddaljijo in dobijo nove oblike, s čimer se poskuša ustvariti nekakšen nov pogled v že postavljenem redu stvari. ''Realna'' fotografija – posnetek ''realnega'' stanja - namreč ne obstaja, saj je že ''pogled'' skozi fotografsko optiko vselej drugačen od zaznave človeškega očesa. Z uporabo fotografskega medija pokrajine posledično postanejo mentalne projekcije avtorjevega zaznavanja okolja, subjektivne vizije tega, kar že obstaja in ne le njegovo dokumentaristično beleženje. Postanejo ekspresivne meditacije prostora/prostorov okoli nas.


CV
Gregor Radonjič je mariborski umetniški fotograf in univerzitetni profesor. Fotografsko ustvarja in razstavlja več kot 25 let. Je avtor 25-ih samostojnih razstav, soavtor dveh knjig s fotografijami in devetih multimedijskih fotografskih projektov. Dva od njih je skupaj s pesnikom Tomažem Brenkom predstavil tudi v spremljevalnem programu Borštnikovega srečanja. Sodeloval je na več kot 60 skupinskih razstavah v tujini in Sloveniji, dvakrat je bil izbran v program slovenskega Meseca fotografije Fotonični trenutki in Festivala fotografije Maribor ter dvakrat v galerijski izbor za Art Photo Budapest. V letošnjem letu je bil izbran v ožji izbor PX3 Prix de la Photographie Paris in Fine Art Photography Award, skupaj s člani Fotokluba Maribor pa se je predstavil v Muzeju likovne umetnosti Osijek (Hrvaška).
Seznam samostojnih razstav (2013-2016):
2016 Sinagoga, Maribor
2016 Mestna galerija, Kulturni center Rogaška Slatina
2016 Galerija Fotokluba Zagreb, Zagreb (Hrvaška)
2015 Zair Azgur Memorial, Minsk (Belorusija)
2014 Fotogalerija Stolp, Maribor
2013 Galerija Fo.Vi, Ptuj

Earlier Event: September 6
Gregor Radonjič - Tišine
Later Event: September 14
Miran Mišo Hochstätter - Pokrajine