Back to All Events

Anja Seničar - The White Cube


  • Ulična galerija Židovska Židovska ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

Ulična galerija fundacije Sonda in TAM-TAMa, Židovstva ulica. Na ogled 24 ur na dan.
Produkcija: GT22

Bela Kocka (The White Cube)

leto nastanka - 2018

Predstavljena fotografija naslavlja koncept “bele kocke”- “white cube”, kot vodilnega prostora za prezentiranje umetnosti od moderne dobe dalje. Kot naprimernejša oblika prostora predstavlja “sveto” nevtralno ozemlje za prikazovanje in doživljanje umetniških del.
Kot avtoportret fotografija odraža lastno nelagodje in zmedenost v odnosu do institucij, ki predstavljajo umetnost. Kakšna je vloga mladega sodobnega umetnika v družbi, do katere naj bi zasedal kritično stališče. Ali se naj obrača na galerijske prostore, ki še zmeraj zasedajo koncept “white cube“-a ali naj posega po alternativnih prostorih. Če naj bi bila sodobna umetnost kritična do družbe v širšem pomenu, kam naj jo umestimo, da bo dosegala svojo sporočilnost.

 

Anja Seničar  - CV

Rojena sem bila leta 1992 v Mariboru, kjer sem obiskovala osnovno šolo in gimnazijo. Septembra 2017 sem diplomirala iz programa Oblikovanja vizualnih komunikacij – smer fotografija na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, pod mentorstvom izr. prof. Petra Koštruna. Trenutno končujem prvi letnik magistrskega študija Oblikovanja vizualnih komunikacij – smer fotografija na ALUO v Ljubljani.
Za sabo imam že nekaj uspešno organiziranih in postavljenih skupinskih razstav v Sloveniji in tujini (Poljska, Slovaška). Sem soustanoviteljica mariborske Mišnice - fotografske temnice, ki deluje v multimedijskih prostorih GT22 pod okriljem Fundacije Sonda.
Fotografski medij mi predstavlja svobodno polje raziskovanja in eksperimentiranja znotraj medija samega, kot tudi v polju širšega družbenega konteksta. V zadnjem času se veliko ukvarjam s vprašanji vseprisotnosti in nasičenosti fotografskih podob v svetu – kako jih dojemamo in kakšen odnos gradimo do njih. Ali se zavedamo vsakodnevne poplave informacij, predvsem v obliki podob, ki jih konzumiramo in delimo s svetom – npr. socialna omrežja – in kakšen vpliv imajo na človeško sposobnost pomnjenja.

 

Earlier Event: September 15
Goran Pavletić - Privilegij samote
Later Event: September 15
Taha Ahmad